Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj

Despre donare

Despre donare

 

Donează sânge, fii generos!

Sângele donat este o resursă națională; donarea de sânge este un act voluntar, anonim și neremunerat.

Pentru că acest gest să se poată desfășura în deplină securitate pentru dumneavoastră ,ca donator, cât și pentru pacientul transfuzat, vă invităm să citiți următoarele informații:

Confidentialitatea informatiilor privind: identitatea dumneavoastra, rezultatele analizelor de laborator (se inmaneaza numai personal), convorbirea din cadrul consultatiei medicale - este asigurata.

Daca in cursul procesului de donare, constatati ca nu corespundeti criteriilor de donare , este imperios necesar sa comunicati personalului medical implicat in selectia donatorilor informatii complete despre starea dvs de sanatate si sa aceptati decizia medicala coorespunzatoare.

Retineti: Donarea de sange nu se poate realiza oricum chiar daca dvs va doriti din toata inima sa donati sange pentru a salva o viata! Daca sangele nu este perfect sanatos, putem sa facem mult rau bolnavului din spital care oricum este in suferinta!

De asemenea procesul de selectie este extrem de riguros si necesita efectuarea unor pasi care uneori pot sa nemultumeasca donatorii grabiti, dar responsabilitatea securitatii transfuzionale este pe masura importantei sangelui!

Recoltarea de sange se face in conditii stricte de siguranta, de catre personal medical calificat, materialul de recoltare este steril si de unica folosinta – nu prezinta risc de imbolnavire.

De asemenea daca potentialul donator din diverse motive se razgandeste pe parcursul etapelor de selectie, poate sa o faca in orice moment si poate reveni la donare la o data ulterioara cand este pregatit.

Inainte de donare va recomandam:

bulletsa fiti odihniti si bine hidratati
bulletsa nu fumati  si sa nu consumati alcool, grasimi, dulciuri concentrate
bulletsa nu consumati medicamente (aspirina, anticoagulante, antidiabetice, etc)
bulleto stare buna de sanatate fizica si mentala, stare de igiena personala corespunzatoare
bulletsa aveti un act de identitate in original

Donarea de sange,fiind un act medical trebuie tratat din punct de vedere al igienei corparale ca si pentru o interventie chirurgicala mica.

In cazul in care donarea nu a fost finalizata (nu s-au putut recolta cei 450ml sange) nu beneficiati de testarile aferente donarii de sange.

Daca rezultatele analizelor dumneavoastra releva o problema cu semnificatie asupra starii de sanatate, veti fi chemat la C.T.S. prin scrisoare recomandata si informat confidential. Rezultatele testelor de laborator se inmaneaza personal pe baza carnetului de donator si a CI.

Se recolteaza sange persoanelor sanatoase, cu varsta cuprinsa intre 18-60 ani, la un interval de minimum doua luni intre donarile de sange total, fara a depasi 5 donari pe an pentru barbati si 4 donari pe an pentru femei.

Daca donatorul este sanatos si sincer in relatia cu medicul donarea de sange nu presupune nici un risc pentru donator!

Donarea de sange total consta in recoltarea unei cantitati de 450 ml in timp de 8-10min

Recomandari dupa donarea de sange:

bulletevitati 12 ore efortul fizic intens, conducerea autovehiculelor, consumul de alcool, fumatul imediat
bulletconsumati multe lichide

Donatorul trebuie sa fie sincer in timpul convorbirii medicale pentru ca sangele donat sa fie un produs sigur pentru bolnavul din spital.

Nedeclararea intentionata a bolilor transmisibile sau a factorilor de risc cunoscuti,dupa prealabila dv informare – constituie infractiune si se pedepseste conform art.39 si 40 din LEGEA NE.282/2005 care reglementeaza activitatea de donare din Romania .

Categoriile de populatie cu risc crescut de contaminare cu boli infectioase ce se pot transmite prin sange:

bulletpersoanele care au relatii sexuale (protejate si neprotejate) cu mai mult de doi parteneri
bulletpersoanele care au relatii sexuale cu parteneri de acelasi sex
bulletpersoanele care au contact sexual cu un partener cu HIV, HTLV, hepatite virale B si C, sifilis
bulletpersoanele care au avut contact sexual cu parteneri platiti
bulletpersoanele care care au avut contacte sexuale cu parteneri care se/s-au drogat
bulletpersoanele care au avut raport sexual ocazional neprotejat in ultimele 6 luni

Nu oferiti sangele dv urmarind rezultatele testelor de depistare (analize) sau facilitatile obtinute dupa donarea de sange !

Daca in urmatoarele doua luni ,dupa o donare de sange, ati avut probleme de sanatate sau o reactie in urma donarii de sange,va rugam sa informati personalul C.T.S. despre aceasta

Conditii recoltare plasma convalescenta COVID-19:


In vederea recoltarii de plasma convalescenta COVID-19, va informam ca la Centrul de Transfuzie Saguina Salaj, aceasta de obtine in urma recoltarii de sange integral (donare standard).
Potential ii donatori de sange integral var fi selectati dintre persoanele care pot
dovedi istoricul de infectie cu Sars-Cov-2 si disparitia riscului de transmitere a bolii prin:

  • Bilet de externare/scrisoare medicala in care sunt mentionate diagnosticul COVID-19 confirmat prin RT-PCR si confirmarea vindecarii printr-un test RT­PCR negativ (recoltare din tractul respirator superior) - poate dona la minim 14 zile de la confirmarea vindecarii;
  • Bilet de externare/scrisoare medicala in care este mentionat diagnosticul COVID-19 confirmat prin RT-PCR si in care se consemneaza perioada de izolare ulterioara externarii pe criterii clinice si biologice - poate dona la 14 zile de la incetarea perioadei de izolare;
  • Test RT-PCR pozitiv pentru infectia cu Sars-Cov-2 si un document eliberat de directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti care atesta incetarea perioadei de izolare, in conditiile in care nu a fost internat - poate dona la 14 zile de la incetarea perioadei de izolare;
  • Test RT-PCR pozitiv pentru infectia cu Sars-Cov-2 efectuat in urma cu eel putin 28 de zile in conditiile in care nu a fost internat sau inscris in evidenta directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti;
  • Rezultat pozitiv la o testare cantitativa de anticorpi neutralizanti anti Sars Cov-2 lgG, efectuata voluntar, in cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test RT-PCR pozitiv - poate dona la minimum 14 zile de la data efectuarii testului.

lntervalul intre doua donari este de 70 zile la barbati si 90 zile la femei, ca si la donarea standard.
Donatorii de sange integral pentru obtinerea de plasma convalescenta Covid-19 trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii din punct de vedere medical ca si un donator de sange standard.
Programul Centrului de Transfuzie Sanguina Salaj este de Luni pana Vineri in intervalul orar 07:30 -14:00, si sambata in data de 10 octombrie 2020 si 31 octombrie 2020 in intervalul orar 08:00 -12:00.

Document