Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj

Noutăţi

Elevii sunt instruiţi să meargă să doneze sange la Centrul de Transfuzie

 

Elevii sunt instruiţi să meargă să doneze sange la Centrul de Transfuzie
Elevii sunt instruiţi să meargă
să doneze sange la Centrul
de Transfuzie
06 Octombrie 2014

Liceenii din clasa a XII-a din judeţ sunt provocaţi , începând de azi şi până vineri, să devină donatori de sânge, alături de familiile lor, prin intermediul campaniei “Şi tu poţi salva o viaţă!”. Campania este organizată de Asociaţia Pentru Educaţie şi Siguranţă Rutieră (AESR). În parteneriat sunt implicate o sumă de instituţii, chemate să sprijine demersul: Patriarhia Română, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Consiliul Judeţean Sălaj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Sălaj, Centrul Judeţean de Transfuzii, Asociaţia pentru Promovarea Calităţii în Educaţie, Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică şi Asociaţia “Din inimă pentru Sălaj”.
După cum au precizat reprezentanţii AESR, “campania îşi propune conştientizarea şi informarea corectă a elevilor din clasele terminale ale liceelor cu privire la importanţa actului de donare, despre ceea ce înseamnă procedura de donare de sânge, avantajele acestei proceduri. În subsidiar se are în vedere transformarea familiilor elevilor în potenţiali donatori, o responsabilizare socială, creşterea numărului de donatori şi fidelizarea lor, astfel încât sistemul medical să nu sufere blocaje asemănătoare celor din ultimii ani cauzate de numărul redus de donatori în anumite perioade ale a-nului calendaristic”.
15 licee din Sălaj vor primi în această săptămână vizita reprezentanţilor echipei de proiect pentru a dezbate cu elevii, părinţii, cadrele didactice, autorităţi locale şi judeţene, una dintre marile pro-bleme cu care se confruntă unităţile spitaliceşti, şi anume lipsa de sânge. Startul campaniei se dă azi începând cu ora 9.00, la Liceul Tehnologic Nr. 1 Surduc, continuându-se în aceeaşi zi în oraşul Jibou, de la ora 11.00, şi comuna Hida, de la ora 13.30. Mâine, acţiunea va de-buta la ora 9.00 la Liceul “Cserey-Goga” Crasna, continuând la ora 11.00 la Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, iar de la ora 13.00, la Liceul Tehnologic Nr. 1 Sărmăşag. Miercuri şi joi, activităţile din cadrul proiectului sunt organizate în liceele din Zalău. Miercuri, campania va ajunge la Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu”, Colegiul Naţional “Silvania”, Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” şi Liceul Ortodox “Sfântul Nicolae”, iar joi va ajunge la Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian”, Liceul Reformat “Wesselenyi”, Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul”, Liceul Tehnologic “Vo-ievodul Gelu” şi Liceul de Artă “Ioan Sima”. Obiectivul urmărit de campanie este atingerea unui număr minim de donatori pe zi de circa 100 de persoane.
Dar... Cum rămâne cu funcţionarea Centrului de Tran-fuzie din Zalău? Numeroasele instituţii care s-au implicat în po-pularizarea donării de sânge se fac că nu ştiu că Centrul în care se donează sânge a rămas fără agent termic după renunţarea la CET, vine frigul, iar şansele să-şi instaleze centrală propie sunt mici. Dacă se închide, atunci la ce bun atâta campanie? Parcă mai fi-rească ar fi fost întâi o “campanie” pentru salvarea Centrului de Transfuzie de la închidere, şi abia apoi o campanie pentru donatori. stop_coloana

Veniţi să donaţi în frig !

După ce Consiliul Local Zalău a decis renunţarea la sistemul centra-lizat de termoficare, iar primăria a renegat clădirea Centrului de Transfuzie, nefiind dispusă să-i monteze centrală, directoarea Angela Badea a fost nevoită să ceară ajutor financiar din partea SC Michelin România SA.
Din cele relatate de directorul centrului, s-a primit o sponsorizare de 3.000 de euro de la Michelin, din cei 6.800 de euro necesari pentru centrala termică. “Suntem recunoscători pentru sponsorizarea primită, dar problema e că şi după banii aceştia trebuie să aşteptăm aproximativ şase luni, deoarece există un circuit care trebuie făcut de la Ministerul de Finanţe la Ministe-rul de Sănătate, la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională. După, vom putea intra în posesia lor. Am apelat la Institut, care e acum în tratative cu ministerul şi se aşteaptă. De trei luni tot aşteptăm. I-am rugat pe cei de la Institut să meargă la minister, la investistiţii, pentru că trebuie să existe un buget pentru investiţii de urgenţă, pentru că centrala este o urgenţă. Deja temperatura a scăzut în centru la 17 grade. Donatorii au început de ieri să se lamenteze, iar personalul e înfofolit pe sub halate”, ne-a explicat Badea. “Nici nu putem să punem o altă sursă de încălzire, pentru că instalaţia electrică e la pământ. Trebuie să găsesc o firmă binevoitoare să înceapă lucrările şi să-i dau credibilitatea că atunci când vom putea folosi sponsorizarea îi voi plăti. Asta e singura soluţie momentan, având în vedere că suntem în contratimp”, mărturiseşte mâhnită Angela Badea.
Având în vedere că aparatura din centru nu funcţionează sub 18 grade Celsius, situaţia devine critică. Momentan, pentru a menţine tempe-ratura de 18 grade în sălile unde se află aparatura, cei de la centru sunt nevoiţi să folosească aeroterme. Însă aparatele nu pot merge concomitent, din pricina instalaţiei electrice vechi. Aşa că se dă căldură în cele două săli cu rândul. În cabinetele de consultare şi cele administrative nu există aparate de încălzire, iar donatorii şi personalul sunt nevoiţi să suporte frigul.

Numărul de donatori e în scădere

Numărul de donatori a scăzut. În luna septembrie, doar 533 de donatori s-au prezentat la centru, faţă de 700 câţi veneau de obicei. Potrivit directorului centrului, vineri au fost doar 16 donatori, în condiţiile în care vinerea veneau cei mai mulţi, în jur de 30 - 40. Chiar dacă, momentan, nu se pune în discuţie lipsa de sânge în spitalele sălăjene, afectate de scăderea numărului de donatori sunt spitalele din mai multe judeţe, unde Centrul de Transfuzie din Zalău trimite lunar sânge. Cu donatori mai puţini nu se mai poate distribui atât de mult în judeţele din jur.

Sursa: graiulsalajului.ro