Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj

Noutăţi

Proiect pentru salvare de vieţi şi ajutorarea celor nevoiaşi derulat de Consiliul Local al Tinerilor

 

Proiect pentru salvare de vieţi şi ajutorarea celor nevoiaşi derulat de Consiliul Local al Tinerilor
Proiect pentru salvare de vieţi şi ajutorarea celor nevoiaşi derulat de Consiliul Local al Tinerilor
06 Decembrie 2016

Un proiect deosebit de important ce se derulează încă de luna trecută şi va continua şi pe parcursul anului viitor, a fost demarat de un grup de tineri zălăuani inimoşi, ce fac parte din Consiliul Local al Tinerilor (CLT) Sălaj şi Centrul de Transfuzie Sanguină Zalău. Concret, tinerii vor să mobilizeze cât mai mulţi cetăţeni, tineri peste 18 ani ori adulţi, pentru cel mai nobil gest pe care aceştia îl pot face pentru semenii lor, donarea de sânge.

Tinerii au înfiinţat şi o pagină de Facebook  – „CLT caută eroi“ iar una din acţiuni se va desfăşura în 16 decembrie atunci când toţi cei care doresc să întindă o mână de ajutor celor greu încercaţi de viaţă, o pot face, alături de alte persoane ce ne-au transmis inițiativa. „CLT caută oameni binevoitori care să doneze sânge, iar în urma acțiunii, cu bonurile de masă primite să fie ajutate familii nevoiașe, prin cumpărare de alimente. Aceasta este șansa ta să salvezi vieți!“ anunţă tinerii zălăuani pe pagina de pe reţeaua de socializare. Proiectul a fost demarat luna trecută la iniţiativa CLT.

 Salvezi o viaţă, oferi alimente celor nevoiaşi şi te bucuri de o sănătate de fier

 Donarea de sânge oferă celui care face acest gest, multiple avantaje. Pe lângă satisfacţia sufletească şi mulţumirea de care donatorul are parte atunci când oferă o picătură de viaţă celui aflat în nevoie, şi organismul acestuia se bucură de avantaje de neegalat. Sângele se reface complet, se revitalizează, se reîmprospătează. Avantajele sunt uriaşe, la nivelul fiecărui organ, spun medicii. Nu mai este un secret în faptul că donatorii trăiesc mai mult, dar şi mai bine, iar acest lucru este demonstrat ştiinţific, prin avantajele unice pe care procesul de reîmprospătare a sângelui îl are pentru fiecare celulă din organism. Dincolo de avantajele de care organismul beneficiază, este extraordinară satisfacţia sufletească, împlinirea şi sentimentul pe care îl ai ştiind că salvezi o viaţă, două, sau mai multe. Absolut tot sângele colectat este supus unor seturi de analize de o rigurozitate perfectă, seturile de analize – pentru că sunt mai multe – fiind unele dintre cele mai complexe din câte există în acest moment la noi în ţară, cu reactivi şi tehnică de ultimă generaţie pe care multe din cabinetele private nu şi le permit din cauza costurilor deosebit de ridicate. Preţul unor astfel de analize este unul mare, iar faptul că poţi beneficia de ele, prin donare, gratuit, este un alt avantaj care se alătură celorlalte enumerate”.

 Nu există niciun substitut pentru sângele uman

 Sângele este un produs care nu poate fi cumpărat, nu poate fi produs şi nu poate fi obţinut decât prin bunăvoinţa celui de lângă noi. Donarea este cel mai complex dar şi cel mai firesc şi natural proces de igienizare sanguină. Riscul de accident vascular cerebral și de paralizie se reduce cu peste 30 la sută la cei care donează constant sânge în condiţiile în care fierul provenit din distrugerea hematiilor îmbătrânite se fixează în vasele de sânge din creier şi stimulează formarea plăcilor de aterom, crescând astfel riscul apariţiei infarctului cerebral.

Sângele este cea mai valoroasă substanţă din câte există pe Pământ, iar ştiinţa nu a găsit şi nici nu va găsi, probabil, vreodată, niciun substitut pentru aceasta. Doar sângele nostru, al celor care dorim şi putem să donăm, poate salva vieţi, alăturându-ne în acţiunea din 16 decembrie Consiliului Local al Tinerilor, dar şi în altele, care vor urma anul viitor. Importanţa şi frumuseţea gestului sunt dublate şi de faptul că bonurile de masă primite în urma donării, ajung în casa unor oameni car eo duc greu şi pentru care Sărbătorile reprezintă doar clipe de aşteptare şi deznădejde. Gestul donării este cea mai frumoasă dovadă de generozitate, un act unic, de o importanţă vitală pentru cei aflaţi în cele mai grele clipe ale vieţii lor.

Sursa: magazinsalajean.ro