Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj

Noutăţi

Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj a primit, un agitator de trombocite

 

Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj a primit, un agitator de trombocite
Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj a primit, un agitator de trombocite
30 Iunie 2021

Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj a primit, un agitator de trombocite, cu cameră termostatată de mare capacitate, în valoare de circa 37.000 de lei, ca donaţie din partea unei multinaţionale din Zalău..


Potrivit precizărilor făcute pentru AGERPRES, miercuri, de Cristina Ilieş, directorul Centrul de Transfuzie, respectiva companie a donat până în prezent aparatură medicală de aproape 280.000 de lei.

"Compania Tenaris Silcotub a fost pentru Centrul de Transfuzie Sălaj ca o 'gură de oxigen'. Am primit un important ajutor, constând în aparatură de ultimă generaţie cu care activitatea Centrului de Transfuzie a fost şi mai bună, şi mai eficientă, ajutând astfel pacienţii, atât din spitalele din Sălaj, cât şi pe cei din alte spitale din ţară, unde noi trimitem componente sanguine. Suma totală cu care a contribuit compania este de aproape 280.000 de lei şi a constat într-o centrifugă de podea pentru unităţile de sânge, centrifugă pentru eprubete, bancă de sânge, un aparat frigorific pentru reactivi şi, ultima achiziţie, în valoare de aproape 37.000 de lei, un agitator de trombocite, cu cameră termostatată de mare capacitate, pentru componentele sanguine labile, cu un termen de valabilitate scurt, de doar cinci zile", a declarat Cristina Ilieş.

 


Foto: (c) Sebastian Olaru/AGERPRES


Echipa tehnică a firmei de unde a fost achiziţionat agitatorul de trombocite cu cameră termostatată a fost prezentă miercuri, la Zalău, pentru a instala noul aparat şi a face instructajul personalului pentru utilizarea lui. De asemenea, tot joi a fost semnat contractul de donaţie între compania multinaţională şi Centrul de Transfuzie.

"Ne bucură mult continuitatea parteneriatului cu Centrul de Transfuzii Sanguine Sălaj, parteneriat prin care am construit şi care a contribuit la modul în care Centrul de Transfuzii este dotat şi gestionat. Echipa implicată, obţinerea de finanţări şi contribuţia activă în perioada COVID la eforturile de a salva vieţi cu ajutorul plasmaferezei şi a plasmei cu anticorpi SARS-CoV-2, care a ajuns în multe judeţe din ţară, sunt realizări demne de respect ale centrului în această perioadă dificilă. Noul agitator de trombocite vine să contribuie la rezultate şi mai bune. Acum centrul bine dotat îţi aşteaptă donatorii", precizează Codruţa Hodrea, manager relaţii cu comunitatea al Tenaris Silcotub.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj a subliniat, la rândul său, importanţa donării de sânge, în condiţiile în care colecta de sânge a scăzut în 2020 cu 25%, comparativ cu anii anteriori.

 

Foto: (c) Sebastian Olaru/AGERPRES


"Trebuie să conştientizăm faptului că sângele nu se poate fabrica - există doar în 'inimile' noastre şi îndemn pe toată lumea, pe această cale, să vină să doneze. Printr-un gest atât de simplu putem să facem fapte mari, să salvăm vieţi. În urmă cu câteva zile am fost sunată de către un medic din spitalul judeţean, pentru un pacient, un copil care avea nevoie urgentă de componentă de sânge, starea lui fiind foarte gravă. Datorită faptului că Centru de Transfuzie a reuşit să recolteze şi să aibă pe stoc acele componente, practic viaţa copilului a fost salvată", susţine Cristina Ilieş.

Pentru a veni în sprijinul donatorilor, Centrul de Transfuzie are implementată o aplicaţie, BlooDoChallenge, care a fost implementată în mai multe judeţe din vestul ţării - Sălaj, Cluj, Bihor, Bistriţa şi Maramureş.

"Aplicaţia este foarte utilă pentru donatori. Odată descărcată şi scanat codul QR după donare, fiecare donator primeşte un număr de puncte pe care poate să-l folosească la partenerii aplicaţii, pentru obţinerea de reduceri. De exemplu, în Sălaj, unul din parteneri este Grădina Botanică din Jibou. Donatorii vor primi notificare în momentul în care s-a împlinit acel interval de timp şi pot să doneze din nou şi vor primi o notificare în momentul în care componentele sanguine rezultate din unitate de sânge recoltată sunt utilizate la pacienţi", conchide directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj. AGERPRES/(A - autor: Sebastian Olaru, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa: www.agerpres.ro